Vuokranmaksu

Vuokranmaksupäivä on aina kuun toinen arkipäivä. Vuokra maksetaan huoneistokohtaisella viitteellä, joka on laskussa. Jos viitettä ei jostain syystä voi käyttää, ilmoitetaan maksun viestikentässä vuokralaisen nimi ja osoite.

Vuokranmaksuun liittyvissä kysymyksissä tai ongelmissa ota yhteyttä NAL Asuntojen vuokravalvontaan sähköpostitse (vuokravalvonta@nalasunnot.fi) tai soittamalla 09 7745 3616 (ma–to klo 12–14.30).

Ongelmia vuokranmaksussa?

 

Asukkaiden käytössä

NAL Asuntojen asukkaiden käytössä on useita palveluita. Muista hyödyntää etusi!

Internet

Asuntojen vuokraan kuuluu Elisan 10M:n laajakaistayhteys (nopeus 10 M). Ensimmäisen vuokranmaksun yhteydessä veloitettavan 30 euron avausmaksun jälkeen nettiyhteyden käyttö on ilmaista.

Yhteyden nopeuden kasvattaminen on mahdollista rekisteröimisen yhteydessä tai jälkikäteen. Voit halutessasi myös sopia toisen palveluntarjoajan kanssa internetin tilauksesta ja maksaa siitä normaalin kuukausimaksun. Avausmaksu pitää joka tapauksessa maksaa vuokraan sisältyvästä nettiyhteydestä.

Saat nettiyhteyden käyttöösi soittamalla Elisan asiakaspalveluun ja kertomalla yhteystietosi.

Saunat ja pyykkitupa

Useimmissa taloissa on asukkaille tarkoitettu ilmainen sauna sekä pyykkitupa.

Tarkemmat ohjeet talosi sauna- ja pyykkitupavuorojen varausta varten saat NAL Asuntojen asiakaspalvelusta. Katso yhteystiedot.

Autopaikat

Useissa taloissamme on muutamia autopaikkoja asukkaiden käyttöä varten. Oman talosi vapaista autopaikoista voit tiedustella NAL Asuntojen asiakaspalvelusta.

Talon Facebook-ryhmä

Useimmilla taloillamme on käytössä oma Facebook-ryhmä, jossa voi pitää yhteyttä naapureihin, keskustella ajankohtaisista asioista, lainata tavaroita tai myydä huonekaluja. Voit tiedustella oman talosi Facebook-ryhmästä alueesi asumisohjaajalta.

Asumisohjaus- ja neuvonta

NAL:n asumisohjaajat ovat tavattavissa taloillamme säännöllisesti ja heiltä voit kysyä mitä tahansa asumiseen liittyvää.  Ole rohkeasti yhteydessä! Oman talosi asumisohjaajan tiedot löydät talosi ilmoitustaululta tai tämän sivun kautta.

 

Asunnon kunnossapito ja viat

Vuokralaisen vastuulla on pitää asunnosta hyvää huolta. Asunnosta pitää huolehtia, jotta se säilyy viihtyisänä eikä kulu tarpeettomasti. Siivoaminen on tärkeää myös asukkaiden terveyden kannalta, sillä epäpuhtaudet voivat aiheuttaa terveysongelmia.

Jos asukas ei pidä hyvää huolta asunnostaan, voi hän vuokrasuhteen päättyessä joutua korvaamaan vuokranantajalle aiheutuneet vahingot tai tarvittavat siivouskulut. 

Siivousohjeet

Jos siis et halua poismuuttaessasi lisälaskua, tutustu siivousohjeisiimme! Asunto tietenkin kuluu käytössä, mutta vuokralaisen on hyvä tietää, että mikä on asunnon normaalia kulumista ja mikä ei .

Hyvä sisäilma ja asunnon lämpötila

Tuntuuko sisäilma asunnossa huonolta? Asunnoissa on ilmanvaihtojärjestelmä, joka pitää asunnon sisäilman puhtaana. Ilmanvaihtokanava kuljettaa ummehtuneen ilman pois ja tuo raikasta ilmaa sisälle.

Ilmanvaihtokanavan edessä on venttiili. Huomaathan, että venttiilejä ei saa tukkia, laittaa kiinni tai niiden asentoa ei saa muuttaa! Tämä sekoittaa ilmanvaihdon. Asunnon ilma voi tulla epäterveelliseksi ja aiheuttaa hometta.

Ensisijaisesti sisäilman laatuun voi vaikuttaa siivoamalla, viemällä roskat tasaisin väliajoin pois ja ylläpitämällä asuntoa oikein.

On tärkeää puhdistaa poisto- ja tuloventtiilit säännöllisesti pölystä pintapuolisesti. Kun käyt suihkussa tai laitat ruokaa, laita liesituuletin täysille.

Kosteus aiheuttaa huonoa sisäilmaa, joten vältä pitkiä suihkuja, sillä ne keräävät pieneen asuntoon kosteutta. Kuivaa pesuhuone huolellisesti käytön jälkeen, äläkä kuivata asunnossasi isoja pyykkimääriä kerralla.

Tuntuuko asunto kylmältä? Jos asunnossa on mielestäsi kylmä, tarkistathan ettei pattereiden edessä tai päällä ole paksuja verhoja tai huonekaluja estämässä lämpimän ilman kiertämistä ja näin sekoittamassa patterin toimintaa. Jos patteri tuntuu viileältä, varmista että patterin säätönuppi on vedetty ääriasentoon (jos säätönupin maksimi on esimerkiksi kolme, varmista että olet vääntänyt nuppia yli kolmosen).

Jos patteri on näiden varmistusten jälkeen yhä kylmä, laita Oumanin asiakaspalveluun sähköpostia asiakaspalvelu@ouman.fi  tai soita 0424 840 700. HUOM!  Kirjanpitäjänkuja 5:nnen, Jukolantie 15:nnen, Katajalaakso 1:sen ja Koulukatu 11 A:n asukkaat ovat yhteydessä oman talonsa huoltoyhtiöön.

Osta lämpömittari, jolla voit mitata huoneen lämpötilan. Normaali lämpötila on n. 20–22 ˚C mitattaessa keskeltä asuntoa n. 1,5 metriä lattiasta. Jos asuntosi lämpötila on mitattaessa alle suositellun lämpötilan, ota yhteyttä talostasi riippuen joko Oumaniin tai talosi huoltoyhtöön yllä olevan ohjeen mukaisesti.

Tuholaiset

Tuholaisia ovat esimerkiksi elintarviketuholaiset (esim. faaraomuurahaiset ja riisihäröt), tekstiilituholaiset (kuten vaatekoit ja turkiskuoriaiset) sekä jyrsijät (esim. rotat ja hiiret). Tämän esitteen avulla voit tunnistaa mahdollisen tuholaisen. Jos havaitset tuhoeläimiä, ota niistä kuva ja ilmoita heti isännöitsijälle (isannoitsija@nalasunnot.fi).

Huolellinen ja säännöllinen siivous, jätteiden nopea pois vienti ja yleinen hygieniasta huolehtiminen pitävät tuholaiset loitolla. Kiinnitä erityistä huomiota hyllyjen, jalkalistojen ja kaappien puhtaana pitoon.

Vikailmoitus

Jos asunnossa on jotain vikaa tai korjattavaa, ole yhteydessä talon huoltoyhtiöön. Kiireelliset vikailmoitukset, kuten vesivahingot, on tehtävä välittömästi huoltoyhtiölle kellonajasta riippumatta. Huoltoyhtiön tiedot löydät talon ilmoitustaululta tai Asunnot-välilehdeltä oman talosi sivulta. Voit etsiä omaa taloasi katuosoitteen tai asuinalueesi nimellä sivun ylälaidan etsi-toiminnolla.

Muutostyöt

Asukkailla ei ole oikeutta tehdä asunnoissa remontteja tai muutoksia. NAL Asunnot teettää kaikki muutostyöt ammattilaisilla, jotta asuntojen laatutaso pysyy hyvänä.

 

Häiriöt

Kaikilla on oikeus elää kodissaan turvallista ja rauhallista elämää! Kaikkien asukkaiden tulee noudattaa yhteisiä järjestyssääntöjä. Asunnossa tai yhteisissä tiloissa ei saa häiritä naapureita. Etenkin klo 22–07 on vältettävä melua.

Häiriöilmoitus

Jos naapurisi häiriköi, keskustele ensin hänen kanssaan tai soita tarvittaessa poliisi paikalle. Mikäli häiriöt jatkuvat, ilmoita asiasta isännöitsijälle (isannoitsija@nalasunnot.fi) tai talosi asumisohjaajalle. Kerro viestissä:

  1. nimesi, osoitteesi ja yhteystietosi
  2. naapurisi nimi ja asunnon numero
  3. millaista häiriötä naapurisi on aiheuttanut ja milloin.

Ilmoittajan henkilöllisyys jää ainoastaan vuokranantajan tietoon.

Huumausaineiden käyttö ja kasvattaminen on Suomen lain perusteella kiellettyä, eikä NAL Asunnot salli tätä asunnoissaan ja kiinteistöjensä alueilla missään tilanteissa. Kaikki tapaukset ilmoitetaan viranomaisille ja vuokranantaja ryhtyy toimenpiteisiin vuokrasopimuksen päättämiseksi.

Järjestyssäännöt

Jotta asuminen on turvallista ja mukavaa, kaikkien asukkaiden pitää noudattaa samoja sääntöjä. Asukkaiden on huolehdittava myös siitä, että heidän vieraansa noudattavat sääntöjä. Tutustuthan järjestysääntöihin huolella!

Huomaathan, että sääntöjen rikkominen voi johtaa vahingon korvaukseen tai vuokrasopimuksen päättymiseen.

 

Asukastoiminta

NAL:n paikallisyhdistysten asumisohjaajat järjestävät asukkaillemme ilmaisia tai edullisia asukastapahtumia kuten leffailtoja ja liikuntatapahtumia. Kaikilla taloillamme on myös asukastoimikunta, joka päättää talon yhteisistä asioista, kuten siitä mihin talon rahoja käytetään. Lähde mukaan toimintaan! Tietoa talosi asukastoiminnasta saat alueesi asumisohjaajalta. Asumisohjaajan tiedot löytyvät talosi ilmoitustaululta.

 

Muutokset asumisessa

Asunnon vaihto

Asutko asunnossamme ja sinua kiinnostaa asunnon vaihtaminen? Asunnon vaihtaminen on mahdollista, jos syynä on perhekoon kasvaminen tai pienentyminen tai uusi työpaikka/opiskelupaikka kaukana nykyisestä asunnostasi. Vaihtamismahdollisuus on kuitenkin näissäkin tilanteissa tapauskohtaista ja riippuu sen hetkisestä asuntotilanteesta. Ennen vaihtamista asukkaan on pitänyt asua nykyisessä asunnossaan vähintään vuoden ajan. Asunnon vaihtamisesta peritään 80€ erillistarkastusmaksu, joka tulee maksaa vaikka vaihto ei toteutuisi. Jos olet kiinnostunut vaihtamaan asuntoa, ota yhteyttä NAL Asuntojen asiakaspalveluun ja kerro tilanteestasi.

Kämppiksen / avopuolison kanssa asuminen

Voit halutessasi jakaa asuntosi kämppäkaverin tai tyttö/poikaystäväsi kanssa. Kaikista asuntoon muuttajista pitää tehdä kirjallinen tuloilmoitus asiakaspalveluumme ja huoltoyhtiölle. Avainten unohtuessa huoltoyhtiö avaa oven vain virallisesti asunnossa kirjoilla oleville asukkaille. Kaikkien asunnossa asujien pitää myös maksaa erillinen vesimaksu.

Tuloilmoituksessa pitää kertoa muuttajan henkilötiedot, asunnon osoite ja numero sekä muuttopäivä.

Alivuokraus tarkoittaa, että päävuokralainen ottaa toisen henkilön asumaan kanssaan. Päävuokralainen on edelleen vastuussa vuokranmaksusta ja asunnon kunnosta. Mikäli halutaan, että toinen henkilö lisätään vuokrasopimukseen, noudatetaan normaalia asukasvalintaprosessia, eli hänet kutsutaan haastatteluun ja häneltä pyydetään samat liitteet kuin muiltakin hakijoilta.

Jälleenvuokraus

Jälleenvuokraus tarkoittaa, että päävuokralainen vuokraa asunnon toiselle henkilölle. Jälleenvuokraus on mahdollista, kun päävuokralainen muuttaa toiselle paikkakunnalle tai ulkomaille opiskelun tai työn takia. Vuokralaisen tulee aina kysyä vuokranantajalta lupa asunnon jälleenvuokraamiseen.

Päävuokralainen on itse vastuussa asunnosta ja vuokranmaksusta, vaikka olisikin jälleenvuokrannut asunnon. Jälleenvuokraussopimus on päävuokralaisen ja vuokralaisen keskinäinen sopimus, josta on hyvä toimittaa vuokranantajalle kopio. NAL Asunnot antaa luvan jälleenvuokrata asunnon yleensä maksimissaan puoleksi vuodeksi. Jos jälleenvuokraus kiinnostaa sinua, ota yhteyttä NAL Asuntojen asiakaspalveluun ja kerro tilanteestasi.

Huomaathan, että AirBnb-vuokraaminen ei ole NAL Asuntojen asunnoissa sallittua.

 

Jäikö jokin epäselväksi? Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin sekä lue keneen ottaa yhteyttä eri tilanteissa!