Avain

Pääkaupunkiseudulla avaimet haetaan NAL Asuntojen toimistolta, muissa kaupungeissa NAL:n paikallisyhdistyksen työntekijältä tai huollosta. Avaimen voi hakea toimistolta kuun ensimmäisenä arkipäivänä klo 13 lähtien (ellei sinulle ole ilmoitettu toisin), vaikka ei olisikaan asiakaspalvelun normaali käyntipäivä. Toimistomme on auki aina joka kuun ensimmäinen arkipäivä klo 9-16.

Mukaan avainten hakuun tarvitset henkilöllisyystodistuksen.

Kotivakuutus

Jos sinulla ei ole kotivakuutusta, hanki vakuutus ennen muuttoa.

Taloyhtiön vakuutus korvaa talon rakenteille (seinät, lattia ja katto) aiheutuneet vahingot, mutta mahdolliset henkilökohtaiselle omaisuudelle tapahtuvat vahingot korvaa vain itse otettu kotivakuutus. Huomaathan, ettei mikään vakuutus korvaa asukkaan tahallaan aiheuttamia vahinkoja.

Jos sinulla on voimassa oleva vakuutus, muista ilmoittaa muutostasi vakuutusyhtiöllesi.

NAL Asuntojen asukkaana saat -20% alennuksen POP Vakuutuksen kotivakuutuksen ensimmäisestä vuodesta koodilla NAL1.

Tuloilmoitus huoltoyhtiölle

Tee asuntoon muuttaessasi tuloilmoitus ja toimita se huoltoyhtiölle mahdollisimman pian! Tuloilmoituksen voi huoltoyhtiöstä riippuen tehdä lomakkeella, asiakaspalvelun kautta tai netissä. Tarkista oman huoltoyhtiösi tiedot talolta tai Asunnot-välilehdeltä oman talosi sivulta. Löydät oman talosi sivut nettisivujemme ylälaidan etsi-toiminnon avulla kirjoittamalla talosi osoitteen tai kaupunginosan. Ilman tuloilmoitusta huolto ei voi esimerkiksi avainten unohtuessa päästää sinua sisään asuntoon.

Sähkösopimus

Sinun täytyy tehdä sähkösopimus valitsemasi sähköyhtiön kanssa. Sähkön saaminen asuntoon kestää tavallisesti 2–3 arkipäivää tilauksen tekemisen jälkeen, joten on hyvä olla ajoissa liikkeellä, jotta saat asuntoon sähkön heti kun muutat.

Internet

Asuntojemme vuokraan kuuluu laajakaistayhteys (nopeus 10 M). Ensimmäisen vuokranmaksun yhteydessä veloitettavan 30 euron avausmaksun jälkeen nettiyhteyden käyttö on ilmaista.

Ota internet käyttöösi soittamalla Elisan asiakaspalveluun ja kerro yhteystietosi. Voit halutessasi tilata myös lisänopeutta.

Jos haluat, voit myös jatkaa / sopia toisen palvelutarjoajan kanssa. Siinä tapauksessa kaikki kulut tulevat maksettavaksesi.

Asunnon tarkastus

Tarkasta asuntosi kunto kun muutat ja ilmoita mahdollisista vioista asiakaspalveluumme. Pyrimme tekemään asuntotarkastukset edellisen asukkaan muutettua, mutta aina emme ehdi. Otathan huomioon asunnon normaalin kulumisen.

Ota kuva mahdollisesta viasta ja liitä se ilmoitukseesi.

Muuttoilmoitus

Muuttaessa sinun tulee tehdä muuttoilmoitus. Voit tehdä muuttoilmoituksen Postiin ja maistraatille samalla kertaa. Ilmoitus hoituu kätevästi netissä osoitteessa https://www.posti.fi/muuttoilmoitus/ .

Muuttoilmoituksen voi tehdä myös postista tai maistraatista noudettavalla lomakkeella. Ilmoitus pitää tehdä viimeistään viikon kuluttua muutosta.

Uudet osoitetietosi välitetään viranomaisille, seurakunnille, Kelaan, verohallintoon sekä puolustusvoimille. Muistathan ilmoittaa muutostasi myös pankkiisi, kirjastoon, puhelinyhtiöön, työnantajalle ja opiskelupaikalle, läheisillesi ja tilaamillesi lehdille. Jos sinulla on ajokortti, ilmoita osoitteesi muuttumisesta poliisilaitokselle ja liikennevakuutuslaitokselle.

Palovaroitin

Palovaroitin on lain määräämä pakollinen varuste, joka pitää olla jokaisessa asunnossa. Tarkista, että asunnossasi on palovaroitin, ja jos sellainen puuttuu tai se on rikki, ilmoita siitä huoltoyhtiölle.

Tutustu myös asumisen aikana -sivuumme!