Hakemuksen jättäminen

Tutustu ensin asuntoihimme Asunnot-sivulla. Hakemus tehdään sähköisesti Nuorisoasuntoliiton asuntohakemuspalvelussa. Valitse hakemukseen ne talot ja huoneistotyypit, joihin haluat hakea asumaan. Saat hakemuksen jättämisen jälkeen varmistusviestin sähköpostiisi.

Vinkki! Mieti tarkkaan, mitkä kohteet ja huoneistotyypit valitset hakemukseesi ja paljonko olet valmis maksamaan vuokraa. Sinulle tarjotaan vain sellaisia asuntoja, jotka täyttävät vaatimuksesi. Jos valitset vain kaikkien suosituimpia kohteita tai vuokratasosi on kovin matala, voit joutua odottamaan asuntoa pitkään. Ethän kuitenkaan valitse sellaisia kohteita, joihin et ole valmis muuttamaan. Jos kieltäydyt monesta asuntotarjouksesta, sinulle ei välttämättä tarjota enää asuntoja.

Hakuprosessi

Asuntojamme ei ole yleensä vapaana, vaan niitä vapautuu sitä mukaa kun asukkaita muuttaa pois. Kun asunto vapautuu, hakujärjestelmä poimii hakemukset, joiden hakukriteerit vastaavat asunnon sijaintia, kokoa ja vuokratasoa.

Asukasvalintaan vaikuttaa lisäksi hakijan asunnon tarve. Koska asuntomme ovat valtion tuella rakennettuja vuokra-asuntoja (ns. ARA-asuntoja), noudatamme asukasvalinnoissa ARAn asettamia ohjeita eli asuntoja pyritään tarjoamaan niitä eniten tarvitseville. Etusijalla hakijoissa ovat asunnottomat, ensimmäiseen omaan kotiin muuttavat, työssäkäyvät tai työelämään hakeutuvat nuoret.

Hakemuksen etenemisestä ei saa väliaikatietoja, koska asunnon saaminen ei perustu jonotusjärjestelmään. Jos voimme tarjota sinulle asuntoa, olemme sinuun yhteydessä sähköpostitse tai puhelimitse ja kutsumme sinut haastatteluun.

Useimmiten hakijan on mahdollista pois muuttavan asukkaan luvalla päästä katsomaan asuntoa ennen kuin päätät, että otatko asunnon vastaan.

Hakuaika

Tarkkaa odotusaikaa on mahdotonta arvioida. Se riippuu vapautuvien asuntojen määrästä, hakijan kriteereistä sekä asunnon tarpeen kiireellisyydestä.

Kaikki halukkaat eivät valitettavasti voi saada asuntoa, sillä hakijoita on aina enemmän kuin asuntoja. Yksiöihin sekä kaikkein keskeisimmillä paikoilla sijaitseviin asuntoihin on eniten hakijoita. Vinkki! Jos sinulla on kiire, kannattaa valita hakemukseen mahdollisimman monia kohteita.

Hakemus on voimassa 4 kuukautta. Asuntoa ei kuitenkaan välttämättä pystytä tarjoamaan tämän ajan sisällä, joten hakemus kannattaa pitää ajan tasalla oman tilanteen mukaan. Hakemus tulee poistaa, jos asuntoon ei ole enää tarvetta.

Hakemuksen liitteet

Hakemukseen tarvittavat liitteet ovat:

  • Viimeisin esitäytetty veroilmoitus.
  • Tulotiedot: työsopimus, viimeisin palkkakuitti tai muu todistus säännöllisestä tulosta.
  • Jos hakija ei ole Suomen kansalainen, tarvitaan myös passi ja/tai oleskelulupa.
  • Kaikkien hakijoiden luottotiedot tarkastetaan. Jos hakijalla on maksuhäiriömerkintä, häntä pyydetään esittämään ulosottoviraston listaus velallisen ulosottoasioista.

Liitteet esitetään asukashaastattelun yhteydessä.

Kaverin tai kumppanin kanssa hakeminen

Vuokra-asuntojamme voi hakea myös yhdessä kaverin tai tyttö/poikaystävän kanssa! Voitte hakea molemmat asumaan esimerkiksi samaan soluasuntoon. Jos haette yhdessä samaan soluasuntoon, tehkää molemmat omat hakemukset, joihin laitatte saman/samat soluasunnot ja lisätiedot kohtaan kirjoittakaa sen kaverin nimi kenen kanssa haette asumaan.

Jos haluatte hakea esimerkiksi kaksiota kaverin tai tyttö/poikaystävän kanssa, tehkää yhteinen hakemus. Kirjoittakaa siinä tapauksessa hakemuksen lisätietoihin, että kyseessä on kimppa-asuminen. Jos hakijoita on kolme, kirjoittakaa kolmannen henkilön nimi hakemuksen lisätietoihin.

Kysymykset hakemisesta

Asukasvalinta hoidetaan paikkakunnittain. Helsingissä asukasvalinnat hoitaa NAL Asunnot. Muilla paikkakunnilla Nuorisoasuntoliiton paikallisyhdistys tekee asukasvalinnan sekä vastaa alueen asuntoihin ja valintaan liittyviin kysymyksiin.

Huomaathan, että valitettavasti emme pysty vastaamaan tiedusteluihin yksittäisen hakemuksen ajankohtaisesta tilanteesta tai vapaista asunnoista. 

Helsinki:

NAL Asunnot

asiakaspalvelu@nalasunnot.fi

Espoo:

Pääkaupunkiseudun Nuorisoasunnot ry

Kaisa Hollanti

kaisa.hollanti@pksnuorisoasunnot.fi

+358 50 337 3374

Vantaa:

Pääkaupunkiseudun Nuorisoasunnot ry

Tarja Hanhisalo

040 8338667 

tarja.hanhisalo@pksnuorisoasunnot.fi

Kerava:

Keski-Uudenmaan Nuorisoasuntoyhdistys ry

Sini Syrjäläinen

050 436 3537

sini.syrjalainen@kuna.fi

Järvenpää:

Keski-Uudenmaan Nuorisoasuntoyhdistys ry

Sini Syrjäläinen

050 436 3537

sini.syrjalainen@kuna.fi

Riihimäki

NAL Riihimäki ry

050 307 2741

info@nalriihimaki.fi

Porvoo:

NAL Itä-Uusimaa ry

040 5488 880

nuorisoasunnot@nalitu.fi

Sipoo:

NAL Itä-Uusimaa ry

040 5488 880

nuorisoasunnot@nalitu.fi

Turku:

Turun Seudun Nuorisoasunnot ry 

0400 491761

info@turunnuorisoasunnot.fi

Joensuu:

Joensuun seudun nuorisoasuntoyhdistys, Josna ry

050 546 5419

asiakaspalvelu@josna.fi

Kirkkonummi:

Pääkaupunkiseudun Nuorisoasunnot ry

Laura Rustholkarhu

0452616415

laura.rustholkarhu@pksnuorisoasunnot.fi

Heinola:

NAL Riihimaki

henna.kilpinen@nalriihimaki.fi

050 553 9244

Lahti:

NAL Riihimaki

henna.kilpinen@nalriihimaki.fi

050 553 9244

 

Karkkila:

NAL Riihimäki ry

050 307 2741

info@nalriihimaki.fi

Vihti:

NAL Riihimäki ry

050 307 2741

info@nalriihimaki.fi

NAL Riihimäki ryinfo@nalriihimaki.fi

Tutustu myös yleistietoa asunnoistamme -sivuun!