Mitä teen, jos naapuri häiriköi?

Keskustele ensin naapurisi kanssa tai soita tarvittaessa poliisi paikalle. Sinulla on oikeus elää kodissasi turvallista ja rauhallista elämää!

Mikäli häiriöt jatkuvat, ilmoita asiasta isännöitsijälle (isannoitsija@nalasunnot.fi) tai talosi asumisohjaajalle. Kerro viestissä:

  1.  nimesi, osoitteesi ja yhteystietosi
  2.  naapurisi nimi ja asunnon numero
  3.  millaista häiriötä naapurisi on aiheuttanut ja milloin.

Ilmoittajan henkilöllisyys jää ainoastaan vuokranantajan tietoon.

Miten toimin, jos saan varoituksen häiritsevästä elämästä?

Ota varoitus tosissaan. Tutustu uudestaan talon järjestyssääntöihin ja muista jatkossa huomioida talon muut asukkaat. Jos asukas ei varoituksen jälkeen muuta toimintaansa, vuokrasopimus voidaan purkaa.

Sinulla on oikeus vastata varoitukseen, eli kirjoittaa isännöitsijälle (isannoitsija@nalasunnot.fi) vastine.

Saako asunnossa olla lemmikkejä?

Kyllä saa!

Voiko poika/tyttöystävä tai kaveri muuttaa asuntoon asumaan kanssani?

Kyllä voi. Kaikista asuntoon muuttajista pitää kuitenkin tehdä kirjallinen tuloilmoitus vuokranantajalle ja huoltoyhtiölle. Kaikkien asunnossa asujien pitää myös maksaa erillinen vesimaksu.

Voinko vuokrata asuntoni jollekin matkan tai muun poissaolon ajaksi?

Jälleenvuokraukseen tarvitsee aina pyytää lupa vuokranantajalta. AirBnb-vuokraaminen ei ole sallittua. Ota yhteyttä NAL Asuntojen asiakaspalveluun ja kerro tilanteestasi.

Voinko vuokrata asuntoani AirBnb:n kautta?

AirBnb-vuokraaminen ei ole NAL Asuntojen asunnoissa sallittua.

Tämä johtuu siitä, että olemme velvollisia noudattamaan asuntojen vuokraamisessa rahoittajiemme määräyksiä. Koska saamme avustusta valtiolta siihen, että rakennutamme asuntoja alle 30-vuotiaille työssäkäyville tai töitä etsiville nuorille aikuisille, meidän tulee myös vuokrata asuntoja tälle ryhmälle. Lisäksi asukasvalinnassa kiinnitetään huomiota hakijan asunnon tarpeeseen, varallisuuteen ja tuloihin.

Koska AirBnb-tyyppisessä vuokrauksessa asuntoja vuokrataan kaikenikäisille ja kaikissa elämäntilanteessa oleville, emme voi sallia sen kaltaista toimintaa asunnoissamme.

 

Hukkasin avaimeni, mitä teen?

Ota yhteyttä NAL Asuntojen asiakaspalveluun (Helsinki, Espoo, Vantaa) tai NAL:n paikallisyhdistyksen asumisohjaajaan (muut kaupungit).

Unohdin avaimeni sisälle, mitä teen?

Ota yhteyttä talosi huoltoyhtiöön.

Voinko maalata asuntoni?

Asuntojen maalaaminen ei valitettavasti ole sallittua. NAL Asunnot teettää kaikki muutostyöt ammattilaisilla, jotta asuntojen laatutaso pysyy hyvänä.

Voinko kiinnittää asuntoni seinälle, kattoon tai oviin tauluja/hyllyjä/palapeilejä/taulutelevision/seinätarroja/videotykin?

Taulujen ja hyllyjen (ei Ikean LACK-hyllyjen) kiinnittäminen on sallittua, mutta muiden kiinnittäminen seinille on kielletty, sillä niistä jää seinälle iso jälki.

Voinko asentaa asuntooni astian/pyykinpesukoneen?

Voit, jos asunnossa on siihen tarvittava tila ja liitännät. Varmista siis ensin, että keittiön hanassa on astianpesukoneliitäntä ja että keittiöön on
varattu tilaa pesukoneelle (allaskaapin vieressä n. 50 senttiä leveä kaappi, jonka voi poistaa). Asukas on vastuussa kaapin purkamisesta, säilömisestä
sekä pois muuttaessa takaisin asennuksesta. Tarkista myös, että huoneen lattiamateriaali ulottuu kaapin alle (ettei kaapin alla ole syvennystä). Jos
materiaali ei ulotu kaapin alle, ota yhteyttä huoltoyhtiöön, joka hoitaa asian kuntoon ennen koneen asennusta.

Pesukoneiden, liitäntöjen ja letkujen rikkoutumiset aiheuttavat usein vesivahinkoja. Tästä syystä suosittelemme käyttämään asennuksessa LVI-alan
ammattilaista. Huomaathan, että asukkaan omien laitteiden aiheuttamat vahingot ovat asukkaan vastuulla.

Asunnossa on kylmä, mitä teen?

Varmista, ettei pattereiden edessä tai päällä ole paksuja verhoja tai huonekaluja estämässä lämpimän ilman kiertämistä ja näin sekoittamassa patterin toimintaa.

Jos patteri tuntuu viileältä, varmista että patterin säätönuppi on vedetty ääriasentoon (jos säätönupin maksimi on esim. kolme, varmista että olet vääntänyt nuppia yli kolmosen). Jos patteri on näiden varmistusten jälkeen yhä kylmä, laita Oumanin asiakaspalveluun sähköpostia tai soita 0424 840 700.  Jukolantie 15:nnen, Kirjanpitäjänkuja 5:nnen, Katajalaakso 1:sen ja Koulukatu 11 A:n asukkaat ovat yhteydessä oman talonsa huoltoyhtiöön.

Osta lämpömittari, jolla voit mitata huoneen lämpötilan. Normaali lämpötila on n. 20–22 ˚C mitattaessa keskeltä asuntoa n. 1,5 metriä lattiasta. 

Jos asuntosi lämpötila on mitattaessa alle suositellun lämpötilan, ota yhteyttä talostasi riippuen joko Oumaniin tai talosi huoltoyhtöön yllä olevan ohjeen mukaisesti.

 

Asunnossani on huono ilma, mitä teen?

Tarkista ensin, että ilmanvaihtokanavat eivät ole peitettyinä, kiinni tai pölyn peitossa. Tämä sekoittaa ilmanvaihdon. Varmista myös, että pidät liesituulettimen täysillä, kun varmistat ruokaa tai käyt suihkussa. Pitämällä liesituuletinta päällä aina kun olet asunnossa, varmistat että ilma vaihtuu tasaisesti. Ethän jätä ikkunoita auki, kun olet poissa asunnostasi, sillä se sekoittaa ilmanvaihdon.

Ensisijaisesti sisäilman laatuun voi vaikuttaa siivoamalla, viemällä roskat tasaisin väliajoin pois ja ylläpitämällä asuntoa oikein. Vältä pitkiä suihkuja, sillä ne keräävät pieneen asuntoon kosteutta. Kuivaa pesuhuone huolellisesti käytön jälkeen, äläkä kuivata asunnossasi isoja pyykkimääriä kerralla.

Todelliset sisäilmaongelmat tunnistat vakavista pitkäaikaisista oireista. Jos tällaisia ilmenee, ole yhteydessä huoltoyhtiöön.

 

Miten kauan voin asua asunnossa?

Siihen saakka kunnes täytät 35 vuotta.

Tarvitseeko minun muuttaa pois asunnosta jos saan opiskelupaikan?

Ei tarvitse. Voit jatkaa asumista normaalisti.

Mitä teen, jos en pysty maksamaan vuokraa ajoissa?

Ole yhteydessä NAL Asuntojen vuokravalvontaan ja kerro tilanteestasi sähköpostilla vuokravalvonta@nalasunnot.fi tai soita 09 7745 3616 (ma–to klo 12–14.30,)

Jos vuokranmaksusi viivästyy, saat kuun puolivälissä maksumuistutuksen. Maksumuistutuksesta sinulle tulee maksettavaa 10 euroa.

Huomaathan, että vuokrien maksamatta jättäminen voi johtaa vuokrasopimuksen irtisanomiseen ja maksuhäiriömerkintään. Maksuhäiriömerkintä voi tulevaisuudessa haitata asunnon tai työpaikan saamista.

Olen saanut maksumuistutuksen, mitä teen?

Vuokranantajalta lähtee kuukausittain maksumuistutus asukkaille, joilta on jäänyt vuokra maksamatta. Jos sinulla on muistutuksesta jotain kysyttävää, ota yhteyttä NAL Asuntojen vuokravalvontaan sähköpostilla vuokravalvonta@nalasunnot.fi tai soita 09 7745 3616 (ma–to klo 12–14.30,)

Jos maksat vuokrasi ja muistutusmaksun eräpäivään mennessä, asumisesi jatkuu normaalisti. Jos et edelleenkään maksa vuokraasi, saat toisen maksumuistutuksen. Toisen muistutuksen jälkeen hoitamattomat vuokravelat eli rästit menevät perintään.

Huomaathan, että vuokrien maksamatta jättäminen voi johtaa vuokrasopimuksen purkamiseen ja maksuhäiriömerkintään. Maksuhäiriömerkintä voi
tulevaisuudessa haitata asunnon tai työpaikan saamista.

Ota rohkeasti yhteyttä, jos sinulla on vaikeuksia vuokranmaksussa! Se, että selvität asian kanssamme, on aina parempi kuin että jätät velkasi hoitamatta
ja että ne menevät perintään.

Jos sinulla on rahahuolia tai kaipaat tukea asumiseen, ota rohkeasti yhteyttä oman talosi asumisneuvojaan, hän auttaa sinua kaikissa talouteen ja asumiseen liittyvissä kysymyksissä ja opastaa sinua tarvittaessa hakemaan asumiseen tukea. Älä jää yksin!

Mitä tarkoittaa, että rästit menevät perintään?

Kun vuokravelkaa on kertynyt ja lasku on mennyt perintään, vuokravelkaa (=rästejä) hoidetaan ainoastaan perintätoimiston kautta. Tästä seuraa vuokralaiselle huomattavia lisäkustannuksia (n. 300 euroa + korot/rästi). Mikäli saat vuokravelkasi määräaikaan mennessä hoidettua, voidaan tapauskohtaisesti harkita vuokrasopimuksen jatkamista.

 

Voinko vaihtaa asuntoa?

Pääsääntöisesti asuntoa ei voi vaihtaa, ellei syynä ole perhekoon kasvaminen tai pienentyminen tai uusi työpaikka/opiskelupaikka kaukana nykyisestä asunnostasi. Vaihtamismahdollisuus näissäkin tilanteissa on tapauskohtaista ja riippuu sen hetkisestä asuntotilanteesta. Ennen vaihtamista asukkaan on pitänyt asua nykyisessä asunnossaan vähintään vuoden ajan. Asunnon vaihtamisesta peritään 80€ erillisitarkastusmaksu, joka tulee maksaa vaikka vaihto ei toteutuisi . Jos olet kiinnostunut vaihtamaan asuntoa, ota yhteyttä NAL Asuntojen asiakaspalveluun.

 

Kuinka irtisanon asuntoni?

Irtisanominen tehdään kirjallisesti vuokranantajalle. (Tulosta ja) täytä irtisanomisilmoitus, ota siitä kuva/skannaa se ja lähetä NAL Asuntojen asiakaspalveluun: asiakaspalvelu@nalasunnot.fi .

Voit tehdä irtisanomisen myös vapaamuotoisesti, jolloin siinä tulee olla

  • asunnon osoite
  • irtisanomispäivämäärä
  • muuttopäivä
  • yhteystiedot
  • tilinumero, mikäli olet itse maksanut vakuuden. 

Myös vapaamuotoinen ilmoitus pitää allekirjoittaa ja lähettää siitä kuva/skannata se NAL Asuntojen asiakaspalveluun.

Voit myös lähettää irtisanomisilmoituksen postitse tai tuoda sen NAL Asuntojen toimistoon. Muista tehdä poismuutosta ilmoitus myös kiinteistöhuollolle!

Mikä on irtisanomisaika?

Vuokralaisen irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kokonainen kalenterikuukausi. Toisin sanoen irtisanomisaika lasketaan sen kuukauden viimeisestä päivästä, jolloin vuokralainen irtisanoo sopimuksen: esim. jos irtisanomispäivä on 15.6., asukkaan vuokravastuu loppuu seuraavan kuukauden
viimeisenä päivänä eli 31.7. Vuokralainen maksaa vuokran irtisanomisajalta.

Mihin avaimet palautetaan vuokrasopimuksen päätyttyä?

Jos asut pääkaupunkiseudulla, palauta avaimesi NAL Asuntojen toimistolle (Malminkaari 9). Jos asut pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ole yhteydessä oman alueesi asumisohjaajaan. Ethän jätä avaimia asuntoon. Avaimet pitää palauttaa viimeistään vuokrasopimuksen päättymistä seuraavana arkipäivänä klo 12.00 mennessä. Huom! Avaimet voi ja pitää palauttaa aina kuun ensimmäisenä arkipäivänä toimistolle, vaikka viikonpäivä ei olisikaan asiakaspalvelumme normaali käyntipäivä. 

Milloin asunnossa tehdään lopputarkastus?

Ennen muuttoa asuntoon tehdään ennakkotarkastus, jossa kartoitetaan asunnon yleinen kunto ja mahdolliset korjaustarpeet ennen seuraavan asukkaan muuttoa, Jos asukas ei ole kotona, asuntoon kuljetaan yleisavaimella (ilmoitathan lemmikeistä NAL Asuntojen asiakaspalveluun!). Muuton jälkeen asuntoon tehdään lopputarkastus, jossa tarkastetaan asunnon lopullinen siisteys ja kunto.

 

Milloin vakuus palautetaan?

Jos asunnon lopputarkastuksessa ei havaita puutteita eikä vuokralaisella ole vuokria tai muita maksuja suorittamatta, vakuus palautetaan kokonaan irtisanomiskuukautta seuraavan kalenterikuukauden aikana vuokralaisen ilmoittamalle pankkitilille.

Mikä on talonkirjaote tai todistus asumisesta?

Talonkirjanote ja todistus asumisesta ovat sama asia. KELA tarvitsee lomakkeen asumistukihakemuksen liitteeksi. Talonkirjaotteesta näkyy ketkä kaikki asunnossa virallisesti asuvat. Talonkirjaotteen saat huoltoyhtiöstä (yhteystiedot löydät talon ilmoitustaululta).