Millaisia asunnot ovat?

Kaikki vuokra-asuntomme näet Asunnot-sivulla. Vuokraamme eniten yksiöitä, mutta myös kaksioita ja joitakin kolmioita on tarjolla. Talomme ovat pääosin kerrostaloja, mutta joukossa on myös luhtitaloja ja puutaloja.

Vuokrat

Yksittäisen asunnon vuokra riippuu paikkakunnasta, asunnon koosta, talon sijainnista ja iästä. Asunnot-sivulta voit nähdä yksittäisten talojen ja huoneistotyyppien vuokratason.

Koska olemme yleishyödyllinen yritys, emme peri voittoa vuokrillamme vaan pyrimme tarjoamaan nuorille mahdollisimman laadukasta ja edullista asumista. Vuokra-asunnoissamme onkin sijaintiin, kokoon, rakennuksen ikään sekä markkinahintoihin nähden edullinen vuokra.

Vuokrat määräytyvät niin sanotun omaskustanneperiaatteen mukaan, mikä tarkoittaa sitä, että asunnoista peritään vuokraa enintään niin paljon kuin talojen rahoitusmenoihin (esimerkiksi tonttien vuokra/ostaminen sekä rakentamisesta aiheutuneet kulut) ja hyvän kiinteistönpidon mukaisiin hoitomenoihin (esimerkiksi sähkö, jätehuolto, talon kunnossapito, hallintokulut) tarvitaan. Lisäksi vuokrissa varaudutaan etukäteen asuntojen ja talojen perusparannuksiin ja ylläpito- ja hoitokustannuksiin.

Vakuus

Asunnoissamme ei tarvitse maksaa ollenkaan vakuutta/takuuvuokraa.

Vesimaksu

Vesimaksu on talosta riippuen 15–20 euroa henkilö/kuukausi.

Vuokra-aika

Vuokralla voi asua siihen saakka, kunnes vuokralainen täyttää 35 vuotta.

Minimi asumisaika on yksi kokonainen kuukausi. Vuokralaisen irtisanomisaika on yksi kokonainen kalenterikuukausi.

Myös vuokranantajalla on tarvittaessa oikeus irtisanoa sopimus lain mukaisella irtisanomisajalla. Käytännössä vuokranantaja voi irtisanoa sopimuksen vain jatkuvien häiriöiden, muiden järjestyssääntöjen rikkomisten tai maksamattomien vuokrien takia.

Asukkaiden käytössä

Kaikkien asukkaiden käytössä on 10M:n ilmainen laajakaistayhteys. Useimmissa taloissa on lisäksi asukkaiden käyttöä varten ilmainen sauna, pesula sekä asukkaiden yhteistila eli ns. kerhohuone. Asukkaat voivat  varata kerhohuonetta maksutta omaan käyttöönsä esim. etätöihin tai juhliin.

NAL:n asumisohjaajat järjestävät asukkaillemme ilmaisia asukastapahtumia kuten leffailtoja ja liikuntatapahtumia. Taloillamme on myös asukastoimikunta, joka päättää talon yhteisistä asioista, kuten siitä mihin talon rahoja käytetään. Taloillamme on myös tavattavissa säännöllisesti asumisohjaajia, joilta voi kysyä mitä tahansa asumiseen liittyvää.

Muutamissa taloissamme toimii myös talotuutori. Talotuutori on yksi talon asukkaista, jonka työnä on lisätä viihtyvyyttä, yhteisöllisyyttä ja arjen sujuvuutta omassa asuintalossaan. Työtehtävät koostuvat esimerkiksi yhteisen toiminnan järjestämisestä, naapureiden auttamisesta, talon yleisilmapiirin silmälläpidosta ja uusien asukkaiden perehdytyksestä talon tavoille. Talotuutoreita toimii tällä hetkellä Helsingissä Sompasaaressa  ja Espoossa Suviniityssä. Lue tuutoreista lisää.