Vuokran viivästyminen ja maksuongelmat

Vuokranantajalta lähtee kuukausittain maksumuistutus asukkaille, joilta on jäänyt vuokra maksamatta. Maksumuistutuksesta vuokralaiselle tulee maksettavaa 5 euroa.

Jos sinulla on muistutuksesta jotain kysyttävää, ota yhteyttä NAL Asuntojen vuokravalvontaan sähköpostilla vuokravalvonta@nalasunnot.fi tai soita 09 7745 3616 (ma–to klo 12–14.30).

Jos maksat vuokrasi ja muistutusmaksun eräpäivään mennessä, asumisesi jatkuu normaalisti. Jos maksuongelmat jatkuvat, etkä edelleenkään maksa vuokraasi, saat toisen maksumuistutuksen. Toisen muistutuksen jälkeen hoitamattomat vuokravelat eli rästit voivat päätyä perintään.

Huomaathan, että vuokrien maksamatta jättäminen voi johtaa vuokrasopimuksen purkamiseen ja maksuhäiriömerkintään. Maksuhäiriömerkintä voi tulevaisuudessa haitata asunnon tai työpaikan saamista.

Kun vuokravelka menee perintään, vuokravelkaa (=rästejä) hoidetaan ainoastaan perintätoimiston kautta. Tästä seuraa vuokralaisella huomattavia lisäkustannuksia (n. 300 euroa + korot/rästi). Jos vuokralainen saa velkansa hoidettua määräaikaan mennessä, voidaan tapauskohtaisesti harkita vuokrasopimuksen jatkamista.

Ota rohkeasti yhteyttä, jos sinulla on vaikeuksia vuokranmaksussa! Se, että selvität asian kanssamme, on aina parempi kuin että jätät velkasi hoitamatta ja että ne menevät perintään.

Rahahuolia?

Jos sinulla on rahahuolia tai kaipaat tukea asumiseen, ota rohkeasti yhteyttä oman talosi asumisneuvojaan. Hän auttaa sinua kaikissa talouteen ja asumiseen liittyvissä kysymyksissä ja opastaa sinua tarvittaessa hakemaan asumiseen tukea. Älä jää yksin!

Miten vuokravelka etenee? -kaavio näyttää miten vuokravelka etenee ja antaa konkreettisia neuvoja siihen miten vuokralainen voi toimia välttääkseen vuokrarästin paisumisen ulosotoksi asti.

Takuusäätiön velkalinja ja chat-neuvonnassa voit keskustella maksuongelmista ja muista rahahuolista luottamuksellisesti.