Opiskelijat ideoivat nuorten tulevaisuuden tarpeisiin vastaavia koteja

Aalto-yliopiston arkkitehti- ja sisustusarkkitehtiopiskelijoille suunnatulla vuoden 2020 Space in Practise -kurssilla innovoidaan uudenlaisia asumisratkaisuja 2030-luvun nuorille. Kurssin järjestävät yhteistyössä Aalto-yliopisto, NAL Asunnot Oy, Nuorisoasuntoliitto ry ja Pääkaupunkiseudun Nuorisoasunnot ry.

Miten nuoret asuvat vuonna 2035? Tähän kysymykseen etsitään vastauksia syksyn aikana Space in Practise -kurssilla.

Opiskelijoiden muodostamat suunnittelutoimistot ideoivat kurssin aikana, miten NAL Asuntojen Konalassa sijaitseva, vuonna 2002 rakennettu talo ja etenkin sen 75m2 kolmiot voitaisiin päivittää vuoteen 2035. Tavoitteena on vastata nuorten tulevaisuuden asumistarpeisiin sekä lisätä asumisen viihtyvyyttä, yhteisöllisyyttä ja asuntojen vuokrattavuutta.

Muuttuviin tarpeisiin kokonaisvaltaisia ratkaisuja

Kolmatta kertaa NAL-toimijoiden kanssa yhteistyössä järjestettävä kurssi on erittäin suosittu.  Jokaisella kurssilla opiskelijoille esitellään olemassa oleva aito asuinkohde tai tyhjä tontti haasteineen ja mahdollisuuksineen, minkä jälkeen opiskelijat kilpailevat tiimeissä luodakseen innovatiivisia ratkaisuja projektille ja sen tuleville asukkaille. Kurssin lopuksi onnistunein konsepti palkitaan.

”Halusimme jälleen antaa opiskelijoille aidon haasteen. Asumisen tarpeet muuttuvat jatkuvasti. Siinä missä meillä on ennätysmäärä hakijoita yksiöihin ja kaksioihin, suurten kolmioiden kysyntä on nuorten keskuudessa viime vuosina ollut vähäisempää. Haluamme kehittää joustavia ja pitkän tähtäimen ratkaisuja asumiseen yhdessä nuorten kanssa.”, kertoo NAL Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Samuli Killström.

Opiskelijoiden kurssityöt eivät keskity pelkästään asuntoihin vaan ryhmiltä odotetaan kokonaisvaltaisia ratkaisuja, jotka lisäävät koko asuinympäristön viihtyvyyttä ja toimivuutta.

”Aina ei tarvitse rakentaa kokonaan uutta. Uuden rakentamisen lisäksi vanhempaa rakennuskantaa modernisoimalla, luomalla joustavia asumisratkaisuja sekä tarkastelemalla asumista kokonaisuutena voidaan vastata tulevaisuuden asumisen tarpeisiin. ”, Killström lisää.

Tulevaisuuden kodit suunnitellaan yhteistyössä

Yhteistyö yliopiston, opiskelijoiden ja asumisen ammattilaisten kanssa on erittäin hedelmällistä.

Opiskelijat pääsevät työskentelemään oikean asiakkaan kanssa ja asumisen ammattilaiset saavat tuoreita ideoita tulevaisuuden kotien rakentamiseen.

”Näemme yliopiston ja NAL-toimijoiden yhteistyössä valtavasti mahdollisuuksia. Työskentely aidon asiakasprojektin parissa sekä tilaisuus visualisoida nuorten tulevaisuuden asumista on oppilaille mahtava kokemus.” kertoo kurssin opettajana toimiva Marco Rodriguez Chavez Aalto-yliopistosta.

Kurssin ideoita ja konsepteja tullaan hyödyntämään NAL Asuntojen tulevaisuuden rakennusprojekteissa sekä olemassa olevien kohteiden modernisoinneissa.

 

Lisätietoja:

Samuli Killström, toimitusjohtaja, NAL Asunnot Oy,
samuli.killstrom@nalasunnot.fi, 050 420 3964