Kuka voi hakea vuokra-asuntojanne?

Asuntoa voivat hakea kaikki alle 30-vuotiaat nuoret aikuiset. Tiettyihin vanhempiin taloihimme voivat hakea myös yli 30-vuotiaat. Täällä näkyvissä osoitteissa on vapaana yksittäisiä isompia asuntoja, joihin yli 30-vuotiaat voivat hakea. Näissä taloissa sopimukset ovat toistaiseksi voimassa olevia ja asua voi miten kauan vain.

Koska asuntomme ovat valtion tuella rakennettuja vuokra-asuntoja (ns. ARA-asuntoja), noudatamme asukasvalinnoissa ARAn asettamia ohjeita eli asuntoja pyritään tarjoamaan niitä eniten tarvitseville.

 

Miten hakuprosessi ja asukasvalinta etenee?

Hakemus tehdään sähköisesti Nuorisoasuntoliiton asuntohakemuspalvelussa. Hakija valitsee hakemukseen ne kohteet ja huoneistotyypit, joihin haluaa hakea asumaan sekä toivotun vuokratason.

Asuntojamme ei yleensä ole vapaana, vaan niitä vapautuu sitä mukaa kun asukkaat muuttavat pois. Kun asunto vapautuu, hakujärjestelmä poimii hakemukset, joiden hakukriteerit vastaavat asunnon sijaintia, kokoa ja vuokratasoa.

Lisäksi asukasvalintaan vaikuttaa hakijan asunnon tarve. Koska asuntomme ovat valtion tuella rakennettuja vuokra-asuntoja (ns. ARA-asuntoja), noudatamme asukasvalinnoissa ARAn asettamia ohjeita eli asuntoja pyritään tarjoamaan niitä eniten tarvitseville. Etusijalla hakijoissa ovat asunnottomat sekä ensimmäistä kertaa omaan kotiin muuttavat, työssäkäyvät ja työelämään hakeutuvat nuoret aikuiset.

Kun olemme vastaanottaneet asuntohakemuksen, hakija on automaattisesti mukana asukasvalinnoissa. Olemme hakijaan yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse, jos voimme tarjota hänelle asuntoa.

Useimmiten hakija voi päästä myös katsomaan asuntoa ennen kuin päättää, ottaako sitä vastaan.

Kuinka kauan asunnon saaminen kestää?

Tarkkaa odotusaikaa on mahdotonta arvioida. Asuntojamme ei ole yleensä vapaana, vaan niitä vapautuu sitä mukaa kun asukkaita muuttaa pois. Vapautuvien asuntojen määrän lisäksi odotusaika riippuu hakijan hakemukseen laittamista kriteereistä sekä asunnon tarpeen kiireellisyydestä. Asunnon saaminen ei siis perustu jonotusjärjestelmään.

Kaikki halukkaat eivät valitettavasti voi saada asuntoa, sillä hakijoita on aina enemmän kuin asuntoja. Yksiöihin sekä kaikkein keskeisimmillä paikoilla sijaitseviin asuntoihin on eniten hakijoita.

 

Olen jättänyt hakemuksen, enkä ole kuullut teistä mitään. Mistä tiedän, missä vaiheessa hakemukseni on?

Hakemuksen etenemisestä ei siis saa väliaikatietoja, koska asunnon saaminen ei perustu jonotusjärjestelmään.

Emme valitettavasti osaa vastata kysymyksiin yksittäisen hakemuksen ajankohtaisesta tilanteesta. Tarkkaa odotusaikaa on mahdotonta arvioida. Se riippuu vapautuvien asuntojen määrästä, hakijan kriteereistä sekä asunnon tarpeen kiireellisyydestä.

Kun asunto vapautuu, hakujärjestelmä poimii hakemukset, joiden hakukriteerit vastaavat asunnon sijaintia, kokoa ja vuokratasoa. Lisäksi valintaan vaikuttaa hakijan asunnon tarve.

Kun olemme vastaanottaneet asuntohakemuksesi, olet automaattisesti mukana asukasvalinnoissa. Olemme sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse, jos voimme tarjota sinulle asuntoa.

Paljonko vuokrat ovat?

Olemme voittoa tavoittelematon yritys ja pyrimme pitämään asuntojen vuokrat mahdollisimman edullisina. Yksittäisen asunnon vuokra riippuu muun muassa paikkakunnasta, asunnon koosta, talon sijainnista ja iästä. Asunnot-sivulta voit nähdä yksittäisten talojen vuokratason. Vuokramme ovat markkinahintoihin, asuntojen ja talojen ikään sekä kokoonsa nähden edullisia.

Vuokrat määräytyvät niin sanotun omaskustanneperiaatteen mukaan, mikä tarkoittaa sitä, että asunnoista peritään vuokraa enintään niin paljon kuin talojen rahoitusmenoihin (esimerkiksi tonttien vuokra/ostaminen sekä rakentamisesta aiheutuneet kulut) ja hyvän kiinteistönpidon mukaisiin hoitomenoihin (esimerkiksi sähkö, jätehuolto, talon kunnossapito, hallintokulut) tarvitaan. Lisäksi vuokrissa varaudutaan etukäteen asuntojen ja talojen perusparannuksiin ja ylläpito- ja hoitokustannuksiin.

Vuokramme ovat markkinahintoihin, asuntojen ja talojen ikään sekä kokoonsa nähden edullisia.

Mikä on asuntotilanne? Missä näkyvät vapaat asunnot?

Vapaita asuntojamme ei ole missään näkyvillä. Asuntojamme vapautuu sitä mukaa kun asukkaita muuttaa pois ja ne täytetään heti sopivilla asukkailla.

Huomaathan, että emme valitettavasti pysty vastaamaan vapaita asuntoja koskeviin tiedusteluihin. 

Voiko opiskelija hakea teille vuokralle?

Voit!

Jos saan opiskelupaikan, tarvitseeko minun muuttaa asunnosta pois?

Ei tarvitse. Asuminen voi jatkua opiskelusta huolimatta normaalisti sen jälkeen kun asukas on jo muuttanut asuntoon.

Onko hakijoilla tulo- tai varallisuusrajoja?

Tulorajaa ei ole, varallisuusraja on.

Varallisuusraja on kuntakohtainen ja koskee sellaista omaisuutta, jonka voi realisoida rahaksi. Oman kunnan varallisuusrajoja voi kysyä alueen asukasvalinnasta vastaavilta (tiedot löytyvät Yhteystiedot-sivulta).

Hakemuksen liitteenä pitää toimittaa esitäytettty veroilmoitus, sillä siinä näkyy hakijan omaisuus.

Koska hakemuksen liitteet pitää toimittaa?

Kun lähetät hakemuksen, sinulle tulee automaattinen viesti, joka sisältää ohjeet siitä, mitä liitteitä tarvitset sekä miten ja mihin voit toimittaa liitteet.

Yleensä liitteet pyydetään toimittamaan haastattelun yhteydessä.

Voinko hakea teille asumaan, vaikka minulla on maksu­häiriö­merkintä/luotto­tiedot menneet?

Kyllä voit. Jos velkaa on yhä jäljellä, sinua voidaan pyytää toimittamaan veloista maksusuunnitelma.

Paljonko vakuus/takuuvuokra on?

0€. Olemme luopuneet kokonaan vakuuden käytöstä!

Maksetaanko vesimaksu erikseen?

Kyllä. Talosta riippuen vesimaksu on 20-25 euroa kuukaudessa henkilöltä.

Kuuluuko sähkö vuokraan?

Ei kuulu. Asukkaat solmivat itse sähkösopimuksen haluamansa yhtiön kanssa ja maksavat sähkölaskunsa.

Saako asunnoissa olla lemmikkejä?

Kyllä saa!

Kauanko asunnoissa saa asua?

Kunnes asukas täyttää 35 vuotta.

Kauanko asunnossa pitää asua?

Vähintään kuukausi. Irtisanomisaika on yksi kokonainen kalenterikuukausi (eli jos irtisanot asunnon esimerkiksi 12.3., vuokrasopimuksesi päättyy 30.4).

Voinko hakea asuntoa yhdessä kaverin tai tyttö/poikaystävän kanssa? Voinko hakea asumaan samaan soluasuntoon kaverin kanssa?

Kyllä voit! Jos haette yhdessä samaan soluasuntoon, tehkää molemmat omat hakemukset, joihin laitatte saman/samat soluasunnot ja lisätiedot kohtaan kirjoittakaa sen kaverin nimi kenen kanssa haette asumaan. Jos haluatte hakea esimerkiksi kaksiota kaverin tai tyttö/poikaystävän kanssa, tehkää yhteinen hakemus. Kirjoittakaa siinä tapauksessa hakemuksen lisätietoihin, että kyseessä on kimppa-asuminen.  Jos hakijoita on kolme, kirjoittakaa kolmannen henkilön nimi hakemuksen lisätietoihin.